Likeverdig tilgang til helsetjenester

Årsmøtet i Levanger Arbeiderparti slår ring om sykehuset!

Alle skal ha likeverdig tilgang til helsetjenester

Helse Nord-Trøndelag HF (HNT) er et helseforetak i Helse Midt-Norge RHF (HMN) som tilbyr befolkningen spesialisthelsetjenester innenfor de somatiske fagområdene og innenfor psykisk helsevern og rusbehandling. HNT skal ivareta lokalsykehusfunksjonen for innbyggerne i sitt nedslagsfelt og samtidig bidra til et godt regionalt tilbud innen spesialisthelsetjenesten i Midt-Norge. Ansvarsområdet til HNT er fordelt mellom Sykehuset Namsos og Sykehuset Levanger. 

Fremtidig utvikling og omstilling handler om å styrke tjenestenes kvalitet og gjøre riktig prioriteringer. Målet er tjenester av god kvalitet som utnytter ressursene på en god måte og er fremtidsrettet, tilgjengelig og rettferdig fordelt.

Det er viktig for befolkningens trygghet for liv og helse at tilgangen på spesialisthelsetjenester for innbyggerne tilhørende de to lokalsykehusenes nedslagsfelt blir riktig og rettferdig dimensjonert ut i fra behovet for lokal kapasitet og tilgjengelige ressurser. En godt utbygd spesialisthelsetjeneste gir en bedre samhandlingsmulighet med kommunale helsetjenester og antas å bidra til å redusere de kommunale utfordringene.

Med demografiske framskrivinger som viser en betydelig økende ulikhet i befolkningsutviklingen, med stadig større og økende andel innbyggere som skal ha spesialisthelsetjenester i Sykehuset Levanger, bør det for HNT være grunn til å se nøye og fremtidsrettet på ressursfordelingen, behandlingskapasiteten og det lokale behovet for tilgang på helsefaglig personell og riktig dimensjonering av bygningsmassen.

Levanger Arbeiderparti vil:

  • følge utviklingen i HNT tett og jobbe aktivt for å sikre en rettferdig fordeling av ressursene.
  • tilegne seg informasjon om hvordan HNT tenker å løse den økende kapasitetskrisen for innbyggerne som tilhører Sykehuset Levanger sitt nedslagsfelt.  
  • jobbe aktivt for at Sykehuset Levanger sin vertskommune fortsatt skal tilby sin bistand for å sikre en nødvendig utbygging av Sykehuset Levanger.
  • at det må legges til grunn en fordeling av ressurser målt per 1000 innbygger.

Levanger AP vil også uttrykke bekymring for at regjeringen svekker helseforetakenes mulighet til utvikling og investering gjennom kronisk underfinansiering og avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt (ABE-kutt) i spesialhelsetjenesten. Levanger Ap er bekymret for en utvikling hvor hverdagseffektivisering går foran pasienters trygghet, for at markedsandeler blir viktigere enn samarbeid, at profitt blir viktigere enn kvalitet og at pasienten som kunde blir viktigere enn pasienten som menneske i en sårbar situasjon.

Byråkratiske reformer som fritt behandlingsvalg, budsjetter som ikke gir rom for nødvendige investeringer og et stadig pågående fokus på kutt i bunnlinja bekymrer folk på Innherred. Trøndelag Arbeiderparti, med noen av landets fremste helsepolitikere, må gå i front for å styrke sykehusene i Trøndelag og stanse utviklingen mot et todelt helsetjeneste. Alle skal ha likeverdig tilgang til helsehjelp!