Framtidig struktur i Trøndelag politidistrikt

Formannskapet vedtok onsdag at Levanger bør ha et fullverdig lensmannskontor. Dersom det blir et felles lensmannskontor for Levanger og Verdal er det riktig å legge det til Levanger av flere grunner. Les formannskapets vedtak her.

original_1478640427_238858

Rådmannens vurdering

Levanger kommune har siden sommeren 2104 vært uten stedlig lensmannskontor og dette har ikke vært optimalt. Politireformen markedsfører et politi på hjul som skal føre til mer effektivitet og med det til følge at en skal være i stand til å komme raskere til et åsted enn tidligere. En har hatt en del konkrete hendelser relatert til Levanger sentrum etter at stedlig kontor forsvant og kan ikke se at intensjonene m h t raskere responstid er oppfylt.

Det er for Levanger kommune av stor viktighet snarest å få et lokalt lensmannskontor oppe og gå igjen. Hadde kommunene blitt slått sammen slik Levanger kommune ønsket ville det vært naturlig med ett lensmannskontor. Når det ikke ser ut til å bli slik er det naturlig at Levanger og Verdal får hvert sitt med den størrelsen kommunene har. Om Politimesteren holder på at det likevel skal være ett kontor med felles lensmann er det Levanger kommunes klare oppfatning at det bør lokaliseres i Levanger som den klart største kommunen av de to. Følgende forhold underbygger dette:

•Folketall på nærmere 20.000 innbyggere

•Sykehus med en stor psykiatrisk avdeling

•Asylmottak av betydelig størrelse nasjonalt og med flere sppesialavdelinger

•En E 6 strekning fra Langstein til Rinnleiret som er meget ulykkesbelastet

•Universitetsby med ca 2.000 studenter

•Vernet trehusbebyggelse i sentrum

Kommunen bygger for tiden et kombinasjonsbygg ved sykehuset Levanger. Bygget skal romme interkommunal legevakt for Frosta, Levanger, Verdal og Inderøy, Helse Midt-Norge sin IT-avdeling og ikke minst ambulansetjenesten for Helse NT. På taket av huset anlegges en moderne helikopterlandingsplass. Det er mulig å utvide bygget til å romme lokaler for politiet. Samlokalisering med sykehus og ambulanser og nærhet til brannstasjon som bare ligger noen hundre meter unna bør være en svært god mulighet for politiet om en akter å etablere en felles base for Levanger og Verdal og eventuelt også andre nærliggende kommuner. En slik beliggenhet vil ha svært god adkomst til E6.

Formannskapets vedtak

  1. Ettersom det ser ut som om Levanger og Verdal kommuner blir å bestå som selvstendige kommuner etter kommunereformen er Levanger kommune av den oppfatningen at begge kommunene bør ha sitt fullverdige lensmannskontor for å sikre nødvendig samhandling med kommunene og øvrig lokalsamfunn. Levanger har 20 000 innbyggere og Verdal nesten 15 000.
  2. Dersom det likevel blir et felles lensmannskontor for de to kommunene er det riktig å legge det til Levanger som er det klart største av de to kommunene. Foruten at kommunen som har over 30% flere innbyggere enn nabokommunen er det viktig at lensmannskontoret ligger nært sykehus med bl.a voldsmottak og stor psykiatrisk avdeling og stort asylmottak med flere spesialavdelinger. Levanger kommune har videre en lang E6-strekning som er ulykkesutsatt

Les saken fra formannskapet her:

http://levanger.kommune.no/Politikk/Formannskapet-2015-2019/170816/PS-6316-Trl-politidistrikt/

Bildet er hentet fra nyhetssak i Innherred:  http://www.innherred.no/nyheter/article11072427.ece