Nærbilde av hendene til et eldre ektepar. Foto: Øivind Haug

Framtidas eldrepolitikk i Levanger

Vi har tro på framtida

Det skal være trygt og godt å bli gammel i Levanger

Vi i Levanger Arbeiderparti har tro på framtida

I Levanger kommune har vi mange flinke helsearbeidere og vi trenger dem alle. Vi trenger flere av dem, og de som har deltidsstilling og vil ha heltidsstilling ,skal tilbys det.

Levanger kommune er som resten av landet. Det blir mange flere eldre i årene som kommer. Dette er generasjonen som har vært med på å  bygge og utvikle Levanger til en flott bostedskommune. De eldre er like forskjellige som resten av befolkningen. Noen er spreke og noen trenger mye hjelp. Mange trenger helsehjelp i livets sluttfase.

Regjeringen la sist uke fram Stortingsmelding nr. 24, som er en eldremelding. Levanger Arbeiderparti mener dette er  en viktig stortingsmelding, og den er etterlengtet. Vi kan ikke stikke hodet i sanden og tro at framtidas eldreomsorg  ikke vil kreve mer ressurser og endringer.

Levanger Arbeiderparti inviterte høsten 2022 LO, Delta, Sykepleierforbundet og Legeforeningen til møter. Vi fikk høre hvordan de som jobber i helse- og omsorgssektoren opplever arbeidsdagen. De fortalte om pårørende som er utslitte, at unge demente personer i kommunen mangler dagtilbud. De fortalte om gode arbeidskollegaer, og at de ønsker å gjøre en god jobb. Disse møtene ga oss verdifull kunnskap. Møtene var med på å forme  partiprogrammet vårt.

Levanger kommune har ikke en langsiktig plan for eldrepolitikken  i kommunen. Det vil vi gjøre noe med og det er helt nødvendig at vi gjør det nå.

Tone Wandersås på besøk til Inger Vordal

Tone Wanderås på besøk hos Inger(92) i Åsen sentrum. Foto: Ina Pedersen

I vårt partiprogram har vi forpliktet oss til å  utarbeide en eldreplan. Vi tenker  at det trengs et helhetlig arbeid. Mange eldre bor i boliger med trapper, uten heis, og har ikke tilgang til hjelpemidler. Hjemmesykepleien opplever dette daglig.

Vi tenker at det er nødvendig med en boligreform. Dette er også omtalt i Stortingsmelding nr. 24. Vi ønsker at Levanger kommune skal være fremoverlent når det gjelder å bygge nye boliger som er tilpasset eldre. Det vil komme nasjonale tilskuddsmidler, og da må kommunen være i front.

Levanger kommune skal være i front.

Tone Wanderås
– Tone Wanderås

Det har i siste kommunestyreperiode vært mye snakk  om åpning av sykehjemsplassene på Breidablikktunet. Levanger Arbeiderparti støtter selvfølgelig dette fordi det er behov for disse plassene. Men dette er langt fra nok. I den kommunale eldreplanen som vi vil utarbeide må det beskrives både et kortsiktig  og langsiktig behov for sykehjemsplasser. Det er ingen tvil, Levanger kommune trenger flere sykehjemsplasser. Eksakt antall plasser må beskrives i eldreplanen. Det må også andre tjenestetilbud.

De pårørende gjør en stor innsats. Ektefeller,samboere , barn og barnebarn gir ofte ulik hverdagshjelp til eldre. Dersom disse personene streiket, hadde Levanger kommune fått et problem .Vi må ta vare på de pårørende, og gi dem avlastning når de har behov for det.

Vi er opptatt av at frivilligheten skal få bedre kår. Frivilligheten gjør mye bra i Levanger. De arrangerer sosiale sammenkomster, og det er viktig fordi vi trenger å møtes. Hverdagen blir bedre når vi treffer medmennesker, kan snakke, spise og  le sammen med andre. Mange  innbyggere i Levanger kjenner ikke til alt det flotte arbeidet som frivilligheten gjør. Vi stiller spørsmål om frivilligheten burde hatt et felles sted hvor befolkningen i Levanger kunne tatt kontakt. Dette handler om bedre organisering av viktige ressurser.

Vi i Levanger Arbeiderparti snakka med folk i sentrum den lørdagen nå i juni hvor sentrum var stengt for biltrafikk. Eldre med rullator kunne bevege seg fritt i  gatene. Det var god stemning, og vi fikk tilbakemelding på at Levanger sentrum bør bli mer bilfri. Det blir tryggere  å gå med eller uten rullator når sentrum  har mindre biltrafikk. Levanger kommune har en plan for aldersvennlig samfunn. Den må vi jobbe mer med. Vi vil at alle skal kunne ferdes trygt, og vi ønsker flere sosiale møtearenaer.

Vi har tro på Levanger kommune, det skal være trygt og godt å bli gammel i Levanger!

Helseminister og ordførerkandidat på besøk hos Inger i Åsen

Avisa Innherred var med da ordførerkandidat Tone og helseminister Ingvild besøkte Inger(92) i Åsen for å snakke om framtidas eldrepolitikk. Foto: Ina Pedersen