Arbeiderpartiets distriktspolitikk

I 2017 vil Arbeiderpartiet gå til valg på en moderne distriktspolitikk som skal utvikle hele det langstrakte Norge som vi kjenner og holder kjært.

Distriktspolitikken har alltid stått sentralt for Arbeiderpartiet. I de senere år har også Arbeiderpartiet utviklet en tydelig storbypolitikk. At disse to politikkområdene henger godt sammen er avgjørende for Norge som nasjonalt fellesskap og for vår felles identitet. Uten en bevisst og tydelig by- og landpolitikk vil landet slå sprekker og fellesskapet forvitre. Sentralisering er en sterk global trend, men sett i forhold til andre land har Norge fortsatt en spredt bosetting. Arbeiderpartiet vil føre en politikk som kan sikre en balansert geografisk utvikling i landet vårt. I Arbeiderpartiets distriktspolitikk skal det gis prioritet til områder med spredt bosetting og store avstander, for å utjevne de ulemper dette kan medføre for nærings og samfunnsutviklingen og for muligheten til et likeverdig tjenestetilbud. Norge er alene om å ha et uttalt bosettingsmål for distriktspolitikken. Det er Arbeiderpartiet stolte av.

Distriktene – basis for norsk verdiskaping

Mye av grunnlaget for norsk verdiskaping ligger i distriktene. Selv om primærnæringenes betydning for sysselsettingen er sterkt redusert, har Norge fortsatt en råvarebasert økonomi. Basisen for viktige nasjonale verdiskapingssystemer ligger i våre maritime tradisjoner, og i råvareuttaket langs kysten, i fjordene og på innlandet, i skogen, på innmarka og i utmark. Våre tyngste industrielle klynger er lokalisert på steder der forholdene ligger spesielt godt til rette, og hvor det er utviklet spesiell kompetanse. Disse regionale næringsklyngene står for en vesentlig del av valutainntektene, og flere av dem har utviklet en sterk internasjonal posisjon. Dette er avgjørende for at Norge skal fremstå som attraktivt i den internasjonale konkurransen om kompetent kapital og arbeidskraft, og dermed for videreutviklingen av norsk økonomi. Regioner som skal utvikle styrke og konkurransekraft må dyrke sine særtrekk.

Ekstra innsats der det er behov

Å bo og leve i Norge gir både plikter, rettigheter og mulighet for å realisere seg selv. Disse mulighetene kan begrenses avhengig av hvor du bor i landet, på grunn av tynt befolkningsgrunnlag og lange avstander. Arbeiderpartiet ønsker å bruke ordninger og tiltak med ulik utforming og innretning for å hjelpe geografiske områder hvor samfunnskontrakten er i fare.

Arbeiderpartiet vil:

  • styrke de distriktsrettede virkemidlene for vekst og utvikling innenfor EØS-avtalen. Spesielt nevnes ordningen med regional differensiert arbeidsgiveravgift.
  • Gjennomgå hele det de offentlige virkemidlene i næringspolitikken for å sikre at det ivaretar næringslivets behov.
  • Ha ekstra innsats for småsamfunn og områder med særlig store utfordringer

Verdiskaping av våre felles ressurser

Norsk økonomi er direkte koplet til vår evne, vilje og mulighet for å høste av egne ressurser og råvarer. Dette gjelder petroleumsvirksomheten, fiskeri- og havbruksnæringen, den kraftkrevende industrien, viktige deler av reiselivsnæringen og landbruket. Alle disse ressursene hentes i distriktene.

  • Arbeiderpartiet mener at olje- og gassressursene på norsk sokkel tilhører fellesskapet. Petroleumsvirksomheten skal baseres på den best tilgjengelige teknologien og verdens strengeste krav til miljø og sikkerhet. Ringvirkningene fra denne næringa skal komme norske lokalsamfunn til gode.
  • Arbeiderpartiets overordnede mål for landbrukspolitikken er matsikkerhet, landbruk over hele landet, økt verdiskaping og et bærekraftig landbruk.
  • Vi vil bygge videre på bærebjelkene i landbrukspolitikken: Jordbruksavtalen, importvernet, eiendomslovgivningen, markedsordningene og samvirkeorganisering, differensierte virkemidler og kanaliseringspolitikken.
  • Legge til rette for mangfoldig og lønnsomt landbruk med variert bruksstruktur over hele landet.
  • Være garantist for at fiskeressursene også i fremtiden skal tilhøre folket i felleskap. Vi vil sikre en fisker-eid flåte og at nasjonalitetskravet opprettholdes. Vi sier også nei til evigvarende kvoter.
  • Skogen er en viktig fornybar ressurs som gir grunnlag for industriell verdiskaping og til å ivareta naturmangfoldet. Arbeiderpartiet har derfor en todelt målsetting: For det første ønsker vi å bygge opp under et aktivt skogbruk der vi avvirker mer av den produktive skogen, for å bidra til økt verdiskaping basert på fornybare ressurser. Samtidig ønsker vi å stimulere til frivillig skogvern, som en viktig del av en helhetlig skogpolitikk.
  • Sørge for at det drives næringsutvikling i hele landet gjennom å styrke de regionale virkemidlene.
  • Våre rike vannkraftressurser har direkte og indirekte stor betydning for utviklingen i mange regioner og distrikt. Arbeiderpartiet vil sikre offentlig eie av vannkraftressursene.
  • Fornybar energi og kraftselskapene skal være en betydelig del av bidraget til et grønt skifte.

Kunnskap i hele landet

Utdanningspolitikken spiller en sentral rolle for innovasjon og nyskaping. Hvor lærestedene ligger påvirker også regionen rundt og gir tilgang på kompetanse til offentlig- og private virksomheter. De høyere utdanningsinstitusjonene bidrar til vekst og omstilling rundt om i landet.

Arbeiderpartiet vil:

  • Sørge for at universitetene, høyskolene og fagskolene i fellesskap tilbyr relevante programmer som kan heve kunnskap og ferdigheter i arbeidslivet.
  • Kartlegge fremtidige kompetansebehov nasjonalt og regionalt for å bedre tilpasse etter- og videreutdanningstilbudet til behovene i arbeidslivet
Arbeiderpartiets distriktspolitikk

Gode lokalsamfunn

Vi ønsker en sterk, forutsigbar og rettferdig kommuneøkonomi som sikrer gode tjenester i kommunene. Tjenestetilbudet må være likeverdig over hele landet. For å få dette til, trenger vi utjevning mellom kommunene. Forskjell i skatteinntekter, rask til- og fraflytting eller demografiske utfordringer som sterk befolkningsvekst og flere eldre må tas særlig hensyn til.

  • Bosetting og likeverdige tjenestetilbud i hele landet
  • Sterk, forutsigbar og rettferdig kommuneøkonomi
  • Satse på næringsutvikling og god velferd i alle kommunene
  • Framtidsrettede kommuner som kan utvikle lokalsamfunnet

Regioner som hevder seg internasjonalt

Arbeiderpartiet ønsker sterke regioner under direkte folkevalgt styring som kan ta et regionalt lederskap i samarbeid med kommuner, næringsliv og statlig forvaltning. Da må det legges flere oppgaver til regionene. Regionene skal ha et klart definert ansvar og myndighet for de oppgaver som er viktig for den regionale utviklingen og for samordningen av disse oppgavene med kommunenes og statens virksomhet i regionen.

Sterkere regioner kan overta og ivareta et helhetlig regionalt ansvar innen sektorer som samferdsel, utdanning, forskning, næringsutvikling, landbruk og miljø. Det regionale nivået skal beholde sine oppgaver innenfor skole, helse, kollektivtransport og tannhelse. Regionene må få en sterkere samfunnsutviklerrolle, og regionale planer skal styrkes som utviklingsverktøy. Fylkeskommunene er i dag viktige aktører i distrikts- og regionalpolitikken. De nye regionene vil bli enda sterkere aktører for en god regional utvikling og en sterkere kobling mellom by og land.

God kommunikasjon i hele landet

Arbeiderpartiet vil utvikle et moderne og framtidsrettet transportsystem som gjør trafikkavviklingen enklere, raskere og tryggere, med gode kommunikasjoner og transportmuligheter over hele landet. Veger, jernbane, havner og lufthavner bidrar til å binde landet sammen og er avgjørende for næringsutvikling og for at folk skal kunne bo i hele landet. Både distriktenes og byenes behov skal ivaretas.

Arbeiderpartiet er særlig opptatt av god tilgang på digital infrastruktur i distriktene og vil forhindre et digitalt klasseskille mellom by og land.

Nesten 80 % av det offentlige vegnettet bygges, eies og driftes av fylkeskommunene. Fylkeskommunene er betydelige samferdselsaktører med ansvar for fylkesveg, ferjer og kollektivtransport. Statens bidrag til å finansiere fylkesvegnettet og fylkesferjene er indirekte, gjennom overføringene til fylkeskommunene.

  • Arbeiderpartiet vil sikre fylkeskommunenes økonomi slik at de som samferdselsmyndighet gjøres i stand til å eie og drifte fylkesvegnettet, fylkesferjene og gi et framtidsrettet og klimavennlig kollektivtilbud i hele landet.
  • Arbeiderpartiet vil at staten tar et ekstra ansvar for å sikre god bredbåndstilgang i distriktene der hvor markedet ikke ordner opp alene.  
  • Arbeiderpartiet vil sikre et nettverk av lufthavner og offentlig kjøp av flyruter som gir gode flyforbindelser for befolkningen og for offentlige og private virksomheter lokalisert i hele landet.

Kultur

Kunst og kultur beriker oss, utvikler oss som mennesker og er en forutsetning for et levende demokrati. Å satse på kultur er derfor å investere i både livskvalitet og samfunnskvalitet. Det er også investeringer som gir næringsvirksomhet og kulturarbeidsplasser i hele landet.

For Arbeiderpartiet er det viktig å sikre alle tilgang til kunst og kultur av høy kvalitet. Det er et offentlig ansvar som krever offentlig prioritering. Det er fortsatt for store forskjeller i folks tilgang til kulturopplevelser. Spesielt viktig for Arbeiderpartiet er det at barn og unge får medvirke til og oppleve god kultur og at vi styrker kulturtilbudene der folk bor.

Staten i hele landet

Arbeiderpartiet mener den statlige lokaliseringspolitikken skal medvirke til en fordeling av statlige arbeidsplasser som bidrar til vekst og verdiskapning i hele landet. Målet med lokaliseringspolitikken er å styrke regionale arbeidsmarkeder, og at man velger lokalisering der arbeidsplassene vil ha størst potensial til å bidra til utvikling i regionen. Vi vil bruke de mulighetene digitalisering gir til å desentralisere framfor å sentralisere.

Ambisjoner for Trøndelag

Trøndelag er en ressursrik region. Vi har et levende jordbruk, en stor skogbruksnæring og en helhetlig klynge rundt havbruksnæringen. Norskehavet har store olje og gass-ressurser, langs kysten vil vindressursene gi grunnlag for store investeringer i vindkraft og levende lokalsamfunn med gode tradisjoner legger grunnlag for reiselivet.

Kunnskaps- og teknologimiljøene i Trondheim gir alle disse næringene og arbeidslivet tilgang til høyt utdannet arbeidskraft, fremragende forskning og teknologiutvikling i verdensklasse. Dette gir også ringvirkninger i byen med mange teknologibedrifter, innovasjon og nye bedrifter, og det løfter også Universitetssykehuset.

Samspillet mellom byen og omlandet øker attraktiviteten og konkurransekraften for Trøndelag, men felles for de næringene som høster av regionens naturressurser, er at de ligger utenfor byen, i distriktene i Trøndelag. Og felles for alle levedyktige næringer er behovet for tilgang til erfaren og kunnskapsrik arbeidskraft. Uten levende lokalsamfunn, vil vi ikke kunne høste lønnsomt av våre naturressurser.

Fylkeskommunen har ansvar for vidergående opplæring, veg, kollektivtrafikk og regional utvikling. Dette er viktige virkemidler for å sikre fortsatt vekst i våre tyngste næringer.

Videregående skoler med bredt fagtilbud sikrer ungdom valgfrihet der de bor, og arbeidslivet tilgang til faglært kompetanse gjennom yrkesfagløpene. De videregående skolene er også viktige kompetansearbeidsplasser i våre distriktskommuner. Trøndelag Arbeiderparti vil slå ring om en desentralisert skolestruktur med bredest mulig fagtilbud. Vi vil fortsatt si nei til kommersielle privatskoler som vil skumme fløten av det norske skolesystemet og dermed svekke finansieringen og muligheten for å opprettholde skolestrukturen i fylket.

Trygge og gode veger er en forutsetning for å levende lokalsamfunn og eksport av produktene næringslivet i regionen lager. Trøndelag Arbeiderparti vil fortsette å bygge bedre veger i fylket, samt jobbe for at Staten fullfører E6 gjennom Trøndelag og elektrifisering av Trønder- og Meråkerbanen.

Trondheimsregionen vokser kraftig. Kollektivtrafikken blir avgjørende for å senke klimagassutslippene og unngå kø og tap av tid for befolkningen. Stortinget har vedtatt at all befolkningsvekst i storbyene skal tranporteres uten vekst i biltrafikken. Dette stiller store krav til bedre framkommelighet og tilbudet i kollektivtrafikken. Dette gir behov for Metrobussløsninger i Trondheim, samt en stor satsing på gang og sykkel. Trøndelag Arbeiderparti vil følge opp denne satsingen gjennom Miljøpakken og de nye Bymiljøavtalene.

Trøndelag Arbeiderparti skal videreutvikle kollektivtrafikken i hele Trøndelag og vi vil ta i bruk nye løsninger for å løse regionens transportbehov.

Trøndelag hører sammen. Et samlet Trøndelag vil gi regionen større slagkraft i kampen om nasjonale ressurser, og bedre utnytte felles ressurser til beste for innbyggerne i hele regionen.

Ingvild Kjerkol, Karianne Tung, Anne Marit Mevassvik og Trond Giske

Denne uttalelsen ble vedtatt av årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti 19.3.2017